2017Programi

KLIOFEST 2017.

By 8 rujna, 2017 20 studenoga, 2017 No Comments

Kliofest, četvrti put, ide pod sloganom Povijest za sve. Već smo isticali kako nas posvuda i neprestano okružuju brojne povijesne teme, osobito kontroverzne. Povijest nas prati na stranicama dnevnog i tjednog tiska, na televizijskim ekranima i u radijskom eteru.

I ove smo godine priredili nekoliko okruglih stolova – jedan je posvećen stogodišnjici ruskih revolucija, događaja koji su potresli (i promijenili) svijet, drugi odnosu povijesti/historiografije prema kulturnoj baštini, treći pitanjima žena i ženske povijesti u Hrvatskoj. Na jednom će okruglom stolu biti prikazani rezultati trogodišnjeg projekta istraživanja Izgradnje socijalističkog čovjeka u Hrvatskoj i Jugoslaviji, a na jednome prvi rezultati rada na projektu o kohabitaciji i opoziciji u poslijeratnoj Jugoslaviji, a na jednome će se raspravljati o orijentalnim kultovima u rimskom svijetu. Ljubitelji povijesti znanosti moći će poslušati razgovor o izazovima te discipline. Također, bit će predstavljeni neki novi projekti u historiografiji, neka povijesna udruženja i nove knjige. U programu Kliofesta sudjelovat će brojni povjesničari iz Hrvatske, a goste će nam doći i autori iz susjednih zemalja, Rusije i dr.

Uz okrugle stolove, predstavljanja knjiga i predavanja, na Kliofestu će biti i nekoliko radionica te dvije izložbe – izložba maketa i diorama oružja i oruđa iz Domovinskog rata (priređuje je Udruga maketara hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Maketarsko-modelarski klub Savica iz Zagreba) ) i druga, o Napoleonovoj Istri, iz Državnog arhiva u Pazinu, te jedan mali povijesni kviz – Kliotest.

Ove godine sudjelujemo i u organizaciji gostovanja kultnog poljskog kazališta Teatar osmoga dana iz Poznanja koje će izvesti predstavu Dosjei – o dosjeima tajnih komunističkih službi u poslijeratnoj Poljskoj.

Također, nastavljamo s Danom povijesti diljem Hrvatske – broj mjesta u kojima će biti različite povijesne manifestacije, tribine, predstavljanja knjiga i predavanja se povećao.

Četrdesetak hrvatskih nakladnika izložit će svoje knjige iz povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije… Nekim će knjigama cijene biti znatno snižene.

Glavni dio programa odvija se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nekoliko promocija knjiga i razgovora bit će u Knjižnici Bogdana Ogrizovića i Hrvatskom državnom arhivu.

 

Program potražite na   http://www.kliofest.org/wp-content/uploads/2017/05/Kliofest_2017_Programska3.pdf