2018Programi

Kliofest 2018.

By 14 svibnja, 2018 No Comments

Zaljubljenici u povijest i dobru knjigu i ove će godine,  od 8. do 11. svibnja 2018. na Kliofestu 2018. , kroz radionice, okrugle stolove, predavanja i tribine o popularnim i kontorverznim temama iz hrvatske, regionalne ili europske/svjetske povijesti imati priliku putovati kroz povijest i čitati povijesne knjige.

Uz ovogodišnji slogan “Čitajte povijest” i sajam knjiga povijesnog karaktera, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Hrvatskom državnom arhivu, Knjižnici Bogdan Ogrizović posjetitelji će upoznati povjesničare i njihove goste iz Češke, Mađarske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine i kupiti povijesne knjige hrvatskih nakladnika po sniženim cijenama, u nekim slučajevima i s izuzetno velikim popustima.

Na sajmu povijesne knjige u atriju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, sudjeluje pedesetak nakladnika. Osim toga, posjetitelji će moći razgledati tri izložbe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te jednu u Hrvatskome državnom arhivu.

Ovo je godina i značajnih obljetnica – neke će biti predmet rasprava na okruglim stolovima : o tome tko je kome rekao Ne: Tito Staljinu, ili pak Staljin Titu, o studentskim prosvjedima 1968., Hrvatsko-ugarskoj nagodbi, španjolskoj gripi, kraju Prvoga svjetskog rata i nestanku Austro-Ugarske te postanku jugoslavenske države. Stotinu i pedeset je godina od rođenja Antuna Radića i devedeset od smrti njegova mlađeg brata Stjepana, teško ranjenoga u atentatu u Narodnoj skupštini 1928. Jedan će se okrugli stol baviti monopolom nad povijesnom istinom, drugi egiptologijom, treći muzejskom građom. Autori i njihovi gosti predstavit će knjige različite tematike: od razmatranja uloge kranjske kobasice u stvaranju slovenske nacije do mladih u Hrvatskoj neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, potom knjige o povijesti i leksikona podunavskih Hrvata, knjige češke historiografije o hrvatskim temama, kao i knjige o hrvatsko-srpskim sporovima oko suvremene povijesti,  Jasenovcu i reviziji u povijesnim istraživanjima, ili pak o dvojbi jesu li Grci vjerovali u svoje mitove. Bit će predstavljeni projekti poput onoga o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu.

U programu je i studentska radionica o proučavanju europskih gradova 19. stoljeća, filmovi o sukobu Tito-Staljin, kolokvij o hrvatsko-srpskoj povijesti, doktorandska konferencija o revolucijama i prevratima u povijesti (koja se održala prije samoga početka Kliofesta) te kviz naslovljen Kliotest.

Središnje zbivanje ovogodišnjeg Kliofesta je dodjela nagrada povjesničarima te Dan povijesti tijekom kojeg će diljem Hrvatske, od Belog Manastira do Dubrovnika, u više od dvadeset mjesta, biti organizirana predavanja, promocije knjiga i susreti s povjesničarima.

Kliofest će okupiti više od stotinu i pedeset hrvatskih povjesničara te dvadesetak stranih. Uz 10 okruglih stolova organizirat će se 25 predstavljanja knjiga, nekoliko tribina i radionica, a na Danu povijesti i deseci drugih događanja. Podrobne obavijesti o programu mogu se vidjeti na www.historiografija.hr te www.kliofest.org kao i na mnogim drugim portalima koji su posvećeni knjizi i povijesti.

Zakoračite u svijet povijesti i čitajte povijest!